Relatietherapie bij seksverslaving | Hoe ga je samen verder?

Seksverslaving schaadt relatie

Relatietherapie bij seksverslaving kan bijzonder effectief zijn. Heb je een relatie dan lijden immers ook jouw partner en de relatie onder je seksverslaving. Een geheim leven en leugens scheppen afstand en leiden tot verlies van intimiteit en verbinding. En ook als je partner nog van niets weet zijn er gevolgen, omdat seksverslaving ten koste gaat van tijd, geld en aandacht voor andere, belangrijke levensterreinen, zoals je gezin of je partner. Komt dit eenmaal naar buiten dan heeft de partner te maken met eigen problemen, zoals onzekerheid en een verlies aan vertrouwen. De relatie krijgt daardoor een extra deuk.

Waarom relatietherapie bij seksverslaving?

Relatietherapie heeft zin bij seksverslaving. De partner van een seksverslaafde heeft namelijk een ander probleem dan de seksverslaafde zelf. Ontdek je dat je seksverslaafde partner al tijden niet meer wil vrijen maar wel regelmatig masturbeert achter de pc of op datingsites zit, dan kan dit je zelfvertrouwen en geloof in de relatie behoorlijk schaden. En iemand die erachter komt dat haar/zijn partner al jaren in het geheim prostituees bezoekt heeft niet alleen last van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Ook de leugen kan erin hakken. Het was immers niet jouw keuze, maar jou is niets gevraagd.

Relatietherapie helpt bij seksverslaving voor herstel van intimiteit en seksualiteit

Wisselwerking met relatie

De seksverslaving schaadt de relatie, maar de partner en de dynamiek in de relatie hebben zelf ook effect op de seksverslaving. Sommige partners hebben het seksverslavingsgedrag jarenlang vergoelijkt of weggekeken. Door het stilzwijgen kunnen ze de seksverslaving mede in stand houden. En anderen hadden zelf in eerdere instantie intiem afstand genomen. In een relatie waar al jarenlang niet meer gevreeën wordt en het onderwerp onbespreekbaar is, is de drang om elders troost te zoeken weliswaar meestal geen oplossing, maar wel een begrijpelijke neiging. In sommige relaties wordt de seksverslaving een excuus om de ander op afstand te houden. Ten slotte zijn er nog relaties waarin intimiteit en verbinding van begin af lastig was. Die moeten dan nog worden ontwikkeld.

Samen verder na seksverslaving

Herstellen van een seksverslaving betekent ook werken aan de relatie, omdat ook de relatie is aangedaan. Sterker nog: de relatie is een prima plaats om herstel te oefenen in contact met de partner. Hoe kun je (opnieuw) de verbinding aangaan en bijdragen aan het herstel van vertrouwen door je partner? Zorgen voor openheid en transparantie? Ieder heeft daar zijn eigen taak in, maar het is een gezamenlijke missie.

Relatietherapie en seksverslaving

Bij seksverslaving gaat het niet om óf individuele therapie óf relatietherapie. Iedere mix is mogelijk. Soms start een traject met een van de partners, waarbij later de andere partner aanschuift. Soms komt een stel samen in therapie en kan in goed overleg gekozen worden voor een stukje individueel traject voor een of beide partners. Het traject ontstaat altijd in goed overleg en moet aansluiten bij de behoeften.  Zo kunnen we steeds kiezen wat het beste werkt.

Contact

Wil je nog meer weten of ben je klaar voor een eerste afspraak? Mail, bel of maak even een belafspraak als je nog even persoonlijk wilt overleggen.