Relatietherapie in Amsterdam

De praktijk is gespecialiseerd in relatietherapie o.a. vanuit de gestaltpsychotherapie, Emotionally Focused Therapy (EFT) en de methode van David Schnarch. Sessies zijn mogelijk op weekdagen overdag en ’s avonds, zowel in de praktijk als online.

Wanneer relatietherapie?

Relatietherapie helpt om echt te veranderen in je relatie. Kies dus voor relatietherapie als je niet tevreden bent over je relatie en het maar niet lukt om het anders te doen.  Zo voorkom je dat je vast blijft zitten in een situatie waar je niet gelukkig van wordt, maar die wel steeds zwaarder voelt. Samen met de relatietherapeut zorg je voor de verbetering!

Waarom gaan mensen in relatietherapie?

Mensen kiezen voor relatietherapie omdat ze het beter willen hebben. Soms ging er een geleidelijke oorzaak aan vooraf. Jullie zijn bijvoorbeeld uit elkaar gegroeid. Jullie communiceren niet goed meer, er is geen echte aandacht en je vraagt je af is dit het nou? Of er is een verschil in seksueel verlangen dat is blijven liggen. Zomaar een paar voorbeelden van hoe je elkaar geleidelijk kwijt kunt raken in een relatie.

Soms is de aanleiding voor de relatietherapie een plotselinge gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer je ontdekt dat je partner seksverslaafd is, verliefd is geworden op een ander of is vreemdgegaan. De schok in de veiligheid en het vertrouwen binnen de relatie kan zo groot zijn, dat zomaar doorgaan met de relatie niet mogelijk is.

De juiste mix van individuele therapie en relatietherapie helpt dan om beter voor jezelf te zorgen en uit te zoeken hoe je als stel verder wilt.

Relatietherapie brengt helderheid

De relatietherapeut helpt jullie helder te krijgen hoe jullie het nu samen doen. Wat zijn de patronen in jullie relatie en hoe communiceren jullie met elkaar? Hoe gaan jullie om met je eigen wensen en die van je partner? Maar ook, wat zijn jullie individuele bijzonderheden en patronen die je meebrengt in de relatie? Juist door deze helder te krijgen, kunnen we onderzoeken hoe het anders kan, op een manier die beter bij jullie past.

In relatietherapie gaat het om júllie doel

De relatietherapeut is er niet om te vertellen hoe je moet leven. Homo, hetero, getrouwd of samenwonend, een samengesteld gezin, open relatie, latten of uit elkaar? Het gaat niet om hokjesdenken. Waar het wel om gaat is uitvinden wat voor jullie het beste werkt. Waar worden jullie gelukkig van? Dat is het doel van de therapie.

Hoe gaat relatietherapie?

We maken eerst één afspraak. In dat eerste gesprek brengen we in kaart waar jullie tegenaan lopen in jullie relatie. Ook bespreken we wat jullie willen bereiken in relatietherapie, wat is het doel? Je hoeft je er niet speciaal op voor te bereiden. De relatietherapeut is er juist om je daarin te helpen.

Aan het einde van het gesprek beslissen we of we samen verdergaan in relatietherapie. Is er een klik? Heb je een goed gevoel bij de relatietherapeut? Dan kunnen we vervolgafspraken maken.

Hoe we verder gaan spreken we samen af. Soms wil een stel gewoon een goed gesprek en soms spreken we een traject af. Vaak hoort daar dan ook een individuele sessie bij. Je krijgt dan speciale aandacht voor jouw individuele situatie. Zo kun je stilstaan bij wat jij nu ‘in je rugzak’ hebt en wat je daarmee wilt.

EFT in Amsterdam

EFT-relatietherapie (voluit: Emotionally Focused Therapy) is een populaire vorm van relatietherapie ontwikkeld in de jaren tachtig in Canada. EFT ziet veiligheid en verbinding als de basis van iedere relatie. Volgens EFT zorgen relatieproblemen dat je als stel vast komt te zitten in negatieve gevoelens die weer het verbeteren van de relatie in de weg staan. Samen met de relatietherapeut werk je daarom aan het doorbreken van die cirkel en het herstellen van de veilige verbinding met je partner.

EFT baseert zich daarbij vooral op hechting, de basis van hoe wij relaties aangaan en die al heel vroeg wordt gelegd. Al vlak na je geboorte krijg je van je voornaamste opvoeders – in de praktijk nog meestal je moeder – een blauwdruk mee van hoe relaties zijn. En ook van wie jij bent. Zo kan een kind dat opgroeide bij ouders die niet beschikbaar waren daar later last van krijgen. Als volwassene kan het dan moeilijk zijn erop te vertrouwen dat je partner er wel voor je is. Dit soort patronen zijn voor een kleiner deel genetisch bepaald, maar voor het grootste deel aangeleerd en dus ook te veranderen. Voor jezelf is dit lastig te herkennen omdat dit leerproces al zo jong plaatsvond dat je het je niet kunt herinneren.

EFT is een prachtige vorm van relatietherapie, maar uiteraard niet zaligmakend.  Soms is EFT de beste keuze en soms is er (ook) iets anders nodig. Zo zet gestalttherapie sterk in op hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en richt de therapie van de Amerikaanse relatietherapeut en seksuoloog Davids Schnarch zich vooral op autonomie en vernieuwing in de relatie. Waar het om gaat is natuurlijk dat wij inzetten wat voor jullie werkt.

Servicegericht

De praktijk is er voor jou. Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, is gekozen voor:

  1. Relatietherapie en individuele psyschotherapie onder één dak.
    Naast relatietherapie kun je kiezen voor aanvullende individuele sessies. (Ben je zelfstandige, zzp’er of professional dan is personal coaching soms de beste oplossing. Kijk daarom ook eens bij Psylon – coaching voor professionals.)
  2. Geen wachtlijsten, prima bereikbaarheid, afspraken ook ’s avonds mogelijk.
    Videosessies mogelijk als je ver weg woont of veel op reis bent.
  3. Privacy en cliëntgericht: geen klinische omgeving, geen wachtruimte of balie. Je hebt direct persoonlijk contact en wordt persoonlijk ontvangen. Er gaat geen informatie naar je huisarts of verzekeraar (wij willen geen contracten met verzekeraars).

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Bel 020 644 56 58 (weekdagen, 09.00 – 17.00 uur). Of vul het contactformulier in vóór 17.00 uur en je krijgt dezelfde dag antwoord.