Relatietherapie voor homostellen: gay in een straight cultuur.

Veel homostellen voelen zich prima in hun relatie. Er gaat gelukkig heel veel goed. Toch komen relatieproblemen natuurlijk ook bij gay stellen voor en sommige issues relatief vaker dan bij heterostellen. Met je seksuele voorkeur heeft dat niet zoveel te maken, maar mogelijk wel met de erfenis van opgroeien in een heteronormatieve cultuur.

Jongens die gay zijn leren zich aanpassen

Wie opgroeit in een heterosamenleving leert al op jonge leeftijd dat anders zijn als jongetje het risico met zich meebrengt er niet bij te horen. Wat volgt is aanpassing.

Als het niet veilig voelt, verlies je je spontaniteit. Je gaat je werkelijke gevoelens achterhouden en je gedrag aanpassen. Je laat je niet meer zien of alleen wat wel wordt gevalideerd. Sommige jongens verdringen hun gevoelens. Anderen worden goed in sport, schoolprestaties of voor hun omgeving zorgen. Zij ontwikkelen haarfijne antennes voor de buitenwereld, maar wie zij zelf zijn schiet erbij in. Door aangepast gedrag krijg je toch nog de waardering die ieder kind nodig heeft.  Alleen krijg jij het voor wat je doet en niet voor wie je bent. Uiteindelijk voelt dat leeg.

Schaamte en negatief zelfbeeld

Het gaat heel geleidelijk. Andere jongens krijgen vanzelfsprekend bevestiging van de omgeving. Hoe zij zijn sluit immers aan bij de heersende (masculiene) waarden. De impliciete afwijzing die anders zijn met zich meebrengt, wordt al op jonge leeftijd onbewust deels overgenomen. Uiteindelijk leidt dit tot schaamte en zelfafwijzing. Jij sluit immers niet aan bij wat de omgeving waardeert.

Onbewust ontstaat zo een negatief zelfbeeld. Het kan voelen alsof jij het niet waard bent om van te houden. Eenzaamheid, je ongelukkig voelen en leegte liggen dan op de loer. Sommigen gaan daarmee om door zich te verdoven met drank en drugs. Anderen blijven validering najagen: in maatschappelijk succes, zelfopoffering, relaties of sterk wisselende seksuele contacten.

Gay en opgegroeid in een heterowereld, dat kan zijn krassen nalaten.

Gay rolmodel

Daar komt bij dat veel vaders niet in huis hebben wat hun zoons nodig hebben. Zij zijn zelf kind van een andere generatie waarin masculiene eigenschappen voor jongens de norm waren. Voor gevoelens en delen van gevoelens was minder waardering. Hun emotionele vaardigheden zijn daardoor minder ontwikkeld, waardoor zij ook minder goed een rolmodel zijn voor een liefdevolle relatie tussen twee mannen. In onze cultuur leren dochters nog steeds van hun moeder de zorg voor hun relatie en krijgen zoons dit van hun vader veel minder mee. Gelukkig zijn er veel homostellen waarbij dit geen rol speelt. Maar soms ontbreekt het aan emotionele vaardigheden voor de liefdevolle relatie waar je naar verlangt.

Relatieproblemen homoseksuele stellen

Heb je geluk gehad dan zagen je ouders je om wie jij was. Ze waren er voor je en je had een ondersteunende omgeving. Grote kans dat je dan in tevredenheid leeft met jezelf en je partner. Maar zat het niet mee, dan kan de erfenis die jij of je partner hebt meegekregen negatief doorwerken in jullie relatie.

Zo kunnen persoonlijke problemen zorgen dat je zelf niet lekker in je vel zit, waardoor je minder beschikbaar bent in je relatie (of juist grenzeloos). Het kan ook zijn dat je niet echt hebt meegekregen hoe je samen een veilige, intieme verbinding kunt aangaan waarin je ook kwetsbaar kunt zijn.

Gay welzijn in heterocultuur

Natuurlijk komen deze problemen ook voor bij heterostellen. Op zich hebben ze niet te maken met seksuele of romantische voorkeur, maar wél met opgroeien in een overwegend heteroseksuele cultuur. Soms lijkt het alsof die verschillen tegenwoordig allemaal wel meevallen, maar onderzoek naar het welzijn van niet-hetero’s geeft schokkende verschillen. Zo doen LHBT-jongeren 4,5 keer meer een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren en komen angststoornissen, stressklachten, depressiviteit, eenzaamheid en excessief drank- en drugsgebruik veel vaker voor onder homo’s dan hetero’s. En zo homovriendelijk is Nederland nu ook weer niet. Nog steeds ruim een kwart van de homoseksuelen krijgt in het openbaar negatieve reacties (bron: SCP, ‘Niet te ver uit de kast’).

Gay relaties in therapie

De problemen waarmee gay stellen in relatietherapie komen zijn divers. Een greep uit onderwerpen die in de praktijk voorbijkomen: negatief zelfbeeld, schaamte, stress, leegte, eenzaamheid, somberheid, je niet goed genoeg voelen, verschil in seksueel verlangen/onbevredigende seksuele relaties, moeite met intimiteit en het delen van gevoelens, communicatieproblemen, excessief drugsgebruik, afspraken over seks met anderen. Een sombere lijst? Ieder probleem gaat uiteindelijk over verlangen naar verbetering.

Relatietherapie man-manrelaties

Relatietherapie gaat over hoe voor jou en jullie een goed leven eruitziet. De therapeut helpt je daarbij zonder oordelen uitzoeken wat voor jullie het antwoord is op die vraag. Dat gaat niet over goed of fout, maar wel over inzicht in hoe jullie het nu doen, wat je graag anders zou willen en hoe je daar zelf en samen praktisch aan kunt werken.

Vragen?

Worstel je met je relatie of wie jij daarin wilt zijn? Bel of mail voor vragen of een afspraak.


Anderen lazen ook: