Seksuele fantasieën: ben ik wel normaal?

Seksuele fantasieën zijn opwindend. Je krijgt er zin in seks door en als je seks hebt raak je meer opgewonden. Maar ze kunnen ook ongerust maken, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt of de inhoud wel normaal is. Wat is wel en niet normaal bij seksuele fantasieën? Hoe zit dat bij andere mensen? En wat moet je ermee als je je zorgen maakt?

Wat zijn seksuele fantasieën?

Seksuele fantasieën zijn mentale verbeeldingen die voor jou erotisch zijn of je seksueel opwinden. Dat kan van alles zijn: een gedachte, een herinnering, een verhaal in je hoofd of een enkel beeld. Seksuele fantasieën kunnen spontaan opkomen, maar je kunt ze ook zelf oproepen en ze kunnen getriggerd worden door zintuiglijke waarnemingen.

De beelden in je hoofd kunnen realistisch zijn of niet en ook een niet-seksuele inhoud kan seksueel opwinden.

Heeft iedereen seksuele fantasieën?

De meeste mensen hebben seksuele fantasieën, maar mannen iets meer dan vrouwen. Bovendien hebben mannen die seksuele fantasieën hebben ze ook nog eens vaker dan vrouwen omdat mannen vaker masturberen. Dat laatste is trouwens een beetje een kip-en-ei-verhaal: masturberen mannen vaker omdat ze meer seksuele fantasieën hebben of hebben ze meer seksuele fantasieën omdat ze meer masturberen? Misschien wel beide, want een opwindende fantasie kan aanzetten tot masturberen en tijdens het masturberen zorgen seksuele fantasieën voor meer opwinding. Ook tijdens seks met een ander fantaseren mensen trouwens, zowel mannen als vrouwen, en dan niet per se alleen over hun eigen partner.

Mannen denken op een dag vaker aan seks dan vrouwen, zeker adolescenten. In een onderzoek gaf 45% van de jongens aan ‘vele keren per dag’ seksuele fantasieën te hebben.

Seksuele fantasieën normaal

Tegenwoordig vinden de meeste mensen dat we seksuele fantasieën hebben wel normaal, maar dat is niet altijd zo geweest. In 1908 stelde Sigmund Freud nog dat mensen met seksuele fantasieën ongelukkig waren omdat ze anders niet zouden fantaseren. Dat is bewezen onzin, maar het laat wel zien dat morele/culturele vooroordelen sterk bepalen hoe we over seksualiteit denken. De vraag is in hoeverre dat sinds Freud wezenlijk is veranderd. We mogen het dan normaler vinden dat mensen seksuele fantasieën hebben, maar geldt dat ook voor de inhoud van die fantasieën? Of maken we ons zorgen als onze seksuele fantasieën niet kloppen bij ons zelfbeeld of ‘hoe het hoort’? Nog steeds vinden psychologen en therapeuten het moeilijk om open en onbevooroordeeld naar seks te kijken op basis van objectieve informatie.

Ben ik wel normaal?

Seksuele fantasieën kunnen over van alles gaan. Van een alledaagse fantasie over een vrijpartij met je eigen partner tot extreme of bizarre fantasieën. Soms maken mensen zich hier zorgen over. Zijn mijn seksuele fantasieën wel normaal? Hun fantasie gaat over dingen die in de werkelijkheid niet bij ze passen of zelfs afstotelijk vinden en dat kan onzeker maken. Zou ik dan misschien zo zijn? Ook kun je bang zijn dat als dit je fantasie is, je die uiteindelijk ook in praktijk gaat brengen en dat wil je niet.

Seksuele fantasie geen werkelijkheid

Een seksuele fantasie is geen realiteit. Het is een beeld in je hoofd, geen werkelijkheid. Als je een ongewone fantasie hebt, wil dat niet zeggen dat je daar ook naar gaat handelen. Vergelijk het met een film. Als je in de bioscoop naar een spannende actiefilm kijkt, betekent dat niet dat je in werkelijkheid ook graag in (bijvoorbeeld) een bendeoorlog zou willen zitten. Voor de meeste mensen is er een groot verschil tussen hun fantasie en de werkelijkheid. Ook onderzoek levert geen bewijs op dat mensen hun seksuele fantasieën in de praktijk gaan brengen.

Seksuele fantasieën veroorzaken dus niet het uitleven van het gefantaseerde in de werkelijkheid, maar omgekeerd is er wel een verband. Mensen die een bepaalde seksuele voorkeur hebben fantaseren hier ook over. Val je als man op mannen dan zul je ook over mannen fantaseren. Maar heb je seksuele fantasieën over mannen dan wil dat niet zeggen dat je dus gay bent.

Afwijkende seksuele fantasieën

Veel seksuele fantasieën zijn trouwens lang niet zo ongebruikelijk als je misschien denkt. Uit onderzoek tussen 1973 en 2008 blijkt dat vier van de tien vrouwen verkrachtingsfantasieën heeft. En mannen fantaseren nogal eens van seks met meerdere mensen of toekijken als hun partner seks heeft. Dit is de topzeven van meest voorkomende seksuele fantasieën uit een Amerikaans onderzoek:

  • Een trio
  • BDSM (macht, controle en ruwe seks)
  • Nieuwe dingen doen
  • Seks in het openbaar
  • Een open relatie
  • Non-monogamie (swingen, een open relatie, polyamorie)
  • Seks met iemand van je eigen geslacht

Een verkrachtingsfantasie maakt je nog geen verkrachter…

Functie seksuele fantasieën

Als je kijkt naar wat je seksuele fantasie betekent dan kom je met de inhoud ervan dus niet veel verder.  De vraag of jouw seksuele fantasieën wel normaal zijn is dus eigenlijk niet waar het om draait. Waar het eerder om gaat, is wat de functie van deze fantasie voor je is. Een fantasie over een ‘verboden’ of taboe-onderwerp kan bijvoorbeeld spannend zijn (en daarmee opwindend). Verkrachtingsfantasieën van vrouwen betekenen niet dat ze in werkelijkheid graag verkracht willen worden, maar de gedachte om volledig overgeleverd te zijn aan iemand die dominant is, kan opwindend zijn. Waar het om gaat, is wat de fantasie met je doet.

Seksuele fantasieën onschuldig?

Zijn alle seksuele fantasieën dan onschuldig? Ja, met fantaseren is op zich niets mis. Iemand die fantaseert over verkrachting is nog geen verkrachter. Bovendien zijn jouw seksuele fantasieën privé en als je dat niet wilt hoef je ze met niemand te delen.

Vechten tegen seksuele fantasieën

Normaal en niet-normaal zijn dus eigenlijk geen handige begrippen als het over seksuele fantasieën gaat. Maar wat nu als je de fantasieën onaangenaam vindt en het lukt je maar niet om ze uit je hoofd te zetten? De neiging is dan om ertegen te vechten, maar dat helpt vaak niet. Je bent er dan alleen maar meer mee bezig. Kijk of je ze los kunt laten. Ze zijn geen werkelijkheid, je zit er niet op te wachten en ze zijn ook niet bijster interessant. Laat ze voor wat ze zijn. Voedt ze niet met aandacht, je hoeft er niets mee. Vaak ebben ze na verloop van tijd vanzelf weg als je ze niet voedt.

Toch hulp zoeken

Bij seksuele fantasieën is ‘normaal’ dus een niet echt bruikbaar begrip. Dat neemt niet weg dat je je nog steeds zorgen kunt maken. Blijf er dan niet alleen mee zitten, maar zoek hulp. Bijvoorbeeld:

  • Als je niet het onderscheid kunt maken tussen fantasie en werkelijkheid. Dan loop je het risico dat gedrag en fantasie door elkaar gaan lopen en jij of anderen daar last van krijgen.
  • Als je last houdt van je seksuele fantasieën of bang bent voor gedrag waarmee je anderen of jezelf kunt schaden.

Contact

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Voel je vrij om contact op te nemen.
Tip: Jonger dan 25? Kijk voor (gratis) informatie en advies ook eens bij Sense.


Anderen lazen ook: