Behandeling seksverslaving

Therapie bij seksverslaving heeft twee doelen:

  • Het beheersen/stoppen van het schadelijke seksuele gedrag.
  • Inzicht in en beter omgaan met eventuele achterliggende oorzaken.

Persoonlijke aanpak

De therapie bij seksverslaving vindt plaats in een neutrale omgeving. Je praat een-op-een met je eigen therapeut en je komt geen andere cliënten tegen. Er is dus geen groepstherapie, van tevoren vaststaand programma of toegewezen behandelaar, maar een op jou persoonlijk afgestemde behandeling.

Bij therapie is een goede klik belangrijk. Om die reden maken we eerst één afspraak. We gaan dan meteen aan het werk, maar gebruiken die sessie ook om te ervaren of die klik er is. Als het goed voelt kunnen we dan vervolgafspraken maken.

Stoppen met seksverslaving

De inhoud van de behandeling hangt af van jouw doelen. In de eerste sessie bespreken we daarom waar je tegenaan loopt en wat je met de therapie wilt bereiken. Vervolgens spreken we een behandelplan af.

Naast individuele sessies zijn ook relatietherapie of partnersessies mogelijk. Zo kunnen we op ieder moment inzetten wat het beste werkt.

Vanzelfsprekend is het beheersbaar maken of stoppen van je schadelijke seksuele gedrag een belangrijk onderdeel. Sommige cliënten willen hun seksuele gedrag terugbrengen tot een acceptabel niveau. Anderen willen er volledig een punt achter zetten. Samen kiezen we de aanpak die bij jou past.

Seksverslaving staat vaak niet op zich. Bij cliënten is hun seksverslaving vaak een manier om hun stemming of emoties te reguleren. Er zijn veel verschillende achterliggende oorzaken waardoor iemand een seksverslaving kan hebben gekregen. Inzicht hierin en in eventuele andere problemen helpt enorm om tot een betere manier van voor jezelf zorgen te komen.

Multidisciplinaire aanpak

Uit wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk volgt dat een aanpak die rekening houdt met alle omstandigheden het beste werkt. Naast psychologische spelen ook biologische en sociale factoren daarbij een rol. Geput wordt uit verschillende therapievormen, waaronder cognitieve gedragstherapie, gestalttherapie, acceptance and commitment therapy, Emotionally Focused Therapy en systeemtherapie.

Contact

Wil je nog meer weten of ben je klaar voor een eerste afspraak? Mail, bel of maak even een belafspraak als je nog even persoonlijk wilt overleggen.