Seksverslaving

Ben jij seksverslaafd?

  1. Heb je last van je seksuele gedrag, bijvoorbeeld omdat je er zelf onder lijdt, je relatie, sociale contacten of werk? Of omdat het te veel tijd of geld kost?
  2. Heb je je seksuele gedrag niet meer onder controle? Lukt het je bijvoorbeeld maar niet dit te veranderen of te stoppen?

Als je beide vragen met ja hebt beantwoord, heb je de twee belangrijkste kenmerken van seksverslaving. Het is dan zeker de moeite waard hulp te zoeken.

Seks is fijn

Vooropgesteld: zin in seks is heel normaal en zit in onze natuur. Seks is spannend en fijn. Op zich dus prima.
Anders is het als je erdoor geobsedeerd bent, als het jou lijkt te beheersen in plaats van dat jij ervan geniet of als het een vlucht wordt – bijvoorbeeld om eenzaamheid, stress of verveling te verdrijven. Dan is de balans zoek.

Voor een seksverslaving is niet per se nodig dat je de hele dag aan seks doet/denkt. Waar het vooral om gaat, is dat het je niet lukt je gedrag bij te sturen terwijl je er wel last van hebt.

De prijs van seksverslaving

Mensen met een seksverslaving besteden vaak veel tijd aan seks, waardoor hun relatie, sociale contacten of zakelijke belangen eronder kunnen komen te lijden. Er kan een toenemende behoefte aan prikkels zijn waardoor je je grenzen verlegt, bijvoorbeeld van gratis clips, naar betaalde sites en uiteindelijk prostitueebezoek. Of door een verschuiving naar steeds intensere prikkels. Vaak is er schaamte of schuldgevoel en wordt de verslaving geheimgehouden. Zo kun je je steeds meer vastdraaien en ook steeds eenzamer worden.

Therapie bij seksverslaving

Ben je niet tevreden over je seksuele gedrag maar lukt het niet om dit te veranderen? Neem dan contact op. In je eentje is het nu eenmaal erg lastig om van een seksverslaving af te komen.Samen bespreken we waar je tegenaan loopt. Ik help je om je gedragspatronen helder te krijgen en een manier van met je behoeften omgaan te realiseren die beter bij je past.

Therapie bij seksverslaving kan een-op-een, maar kan ook samen met je partner. Vooral als er spanningen rondom de verslaving in je relatie zijn ontstaan, is dit zinvol. We spreken dan een traject af met zowel individuele gesprekken als gezamenlijke gesprekken.

Partner van een seksverslaafde

Iemand die ontdekt dat zijn partner seksverslaafd is, heeft vaak een heel ander probleem dan de verslaafde zelf. De veiligheid en het vertrouwen in de relatie die vanzelfsprekend was, is plotseling verdwenen. Hoe kun je je partner ooit nog vertrouwen? Soms slaat onzekerheid toe over jezelf: ben ik nog wel aantrekkelijk genoeg?

Als je partner aan zijn seksverslaving werkt, is dat natuurlijk heel goed. Maar het kan zijn, dat jij voor jezelf ook iets nodig hebt om goed met de situatie om te kunnen gaan en goed voor jezelf te blijven zorgen. Afhankelijk van de situatie kun je dan kiezen voor relatietherapie of individuele gesprekken voor jezelf.

Privacy en discretie

Seksverslaving ligt vaak gevoelig. Dit kan liggen in de sfeer van taboe, schuldgevoel of schaamte, waardoor je er moeilijk met je omgeving over kunt praten. Soms zijn er ook reële bedreigingen in de vorm van potentiële imagoschade, carrièreschade of andere zakelijke of persoonlijke risico’s. Het is daarom goed om te weten dat privacy en discretie in de therapie vooropstaan. De praktijk bevindt zich in een neutrale omgeving, waarin je persoonlijk door mij ontvangen wordt en geen andere cliënten hoeft te ontmoeten. Dossiers worden niet gedeeld met huisarts of zorgverzekeraar, niet online bewaard en na afronding desgewenst vernietigd. Ook ontvangt je geen post, facturering gebeurt per e-mail.

Ben je ondernemer of professional dan is personal coaching soms de beste oplossing.
Kijk op onze coachingsite: Psylon – coaching voor professionals. Je kunt ook contact opnemen voor meer informatie.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Bel 020 644 56 58 (ma-vrij, 09.00 – 20.00 uur). Of vul het contactformulier in vóór 20.00 uur en je krijgt dezelfde dag antwoord.