Mijn man is seksverslaafd

Wat als je erachter bent gekomen dat je man of vriend seksverslaafd is? Dat hij dwangmatig in het geheim op pornosites zit, sekscontacten heeft of prostitués bezoekt? Die ontdekking kan inslaan als een bom. Wat moet je ermee? Hoe blijf je zelf overeind en wat wil je met je relatie? Individuele therapie helpt partners van seksverslaafden om goed voor zichzelf te zorgen en de juiste keuzes te maken.

Seksverslaafde partner? Zorg goed voor jezelf!

Als je man seksverslaafd is, is dat niet alleen een probleem voor hem maar ook voor jou. Het is dan heel belangrijk dat je je niet volledig verliest in het redden van je relatie of herstel van je partner, maar vooral goed voor jezelf zorgt.

In mijn praktijk heb ik honderden partners van seksverslaafden behandeld. Vaak was dit in combinatie met relatietherapie en individuele therapie voor hun seksverslaafde partner. Voor het merendeel waren het heteroseksuele relaties met de man als seksverslaafde, hoewel deze tekst niet uitsluitend voor hen is bedoeld. (Over specifieke aspecten van seksverslaving bij man-man-relaties volgt nog een aparte tekst.)

Seksverslaving partner sloopt veiligheid en verbinding

De ontdekking dat hun man verslaafd is aan een geheim lustleven is voor de meeste vrouwen een traumatische ervaring. Het gevoel van veiligheid en verbinding – de basis van de relatie – wordt in één klap onderuitgehaald. En niet alleen vanwege de seks, ook de leugen en het bedrog hakken erin en maken onzeker. Hoe kun je hem ooit nog vertrouwen?

Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn seksverslaving

Als je erachter komt dat je man seksverslaafd is dan is dat bijna altijd omdat jij iets ontdekt hebt. Zelden biecht een seksverslaafde partner uit zichzelf op waar hij mee bezig was, uit angst de relatie te schaden. Een terechte angst. Als jij er niet was achtergekomen, was hij dan uit zichzelf gestopt? Je weet het niet, maar bij de meeste seksverslaafden is dat niet zo. Zij komen pas in beweging als het echt niet anders kan.

Je kunt verdrietig zijn, boos, in verwarring om de uitgekomen seksverslaving van je man. Heb ik hem ooit wel echt gekend? vragen veel vrouwen zich af. Sommigen zoeken de oorzaak bij zichzelf. Misschien had ik meer aandacht aan hem moeten besteden, slanker moeten zijn of gewilliger met seks? Maar feit is dat dat nooit een excuus is om vreemd te gaan. Jij bent niet verantwoordelijk voor de keuzes van je partner. Zet dat dus uit je hoofd.

Man met seksverslaving? Schiet niet in de reddersrol

Heb je ontdekt dat je man seksverslaafd is, dan schieten sommige vrouwen in de reddersrol. Zij zien het lijden van hun partner en werpen zich erop om hem uit de situatie te bevrijden. Uiteindelijk werkt dit eerder averechts. Jij kunt hem namelijk niet redden, dat moet hij zelf doen. Het is zijn taak om te zorgen dat hij de seksverslaving achter zich laat. Jouw taak is het om goed voor jezelf te zorgen. In individuele therapie werk je aan wat jij nodig hebt om van deze wond een litteken te maken. Hoe kan jij jezelf (terug)vinden?

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om zo snel mogelijk nadat zijn seksverslaving is uitgekomen te weten of je hij ook onbeschermde seks heeft gehad. Is er een risico – je kunt ook een SOA oplopen van iemand met een vaste relatie – laat hij dan naar de huisarts gaan om zich te laten testen.

Loop niet weg van het pijnlijke verhaal

Een seksverslaafde partner wil het liefst het verleden achter zich laten. Er een streep onder zetten en verdergaan. Dat is begrijpelijk, want het is moeilijk om telkens weer geconfronteerd te worden met de kwetsing die je door je seksuele gedrag hebt aangericht. Voor veel mannen was de seksverslaving of het vreemdgaan bovendien juist een manier om weg te lopen van ongemak en pijn in hun leven. Dus willen ze graag door.

Disclosure helpt verwerking seksverslaving man

Als vrouw van een seksverslaafde man helpt het niet eroverheen te stappen. Jij wist van niets en nu de zaak uitgekomen is, moet je er zo snel mogelijk over ophouden? Dat werkt niet. Wat nodig is, is juist disclosure. Je hebt er recht op dat hij je het hele verhaal vertelt van zijn seksverslaving. Dat gaat niet om de details , die zijn hooguit pijnlijk. Waar het om gaat is dat er daarna geen nieuwe lijken meer uit de kast komen. Pas als je het hele verhaal weet, kun je het een plek geven en werken aan herstel van vertrouwen. Er is niets schadelijker voor herstel van de relatie dan wanneer je vertrouwen opnieuw wordt beschadigd.

Het is eigenlijk nooit voldoende om het er één keer over te hebben. Je moet het kunnen laten bezinken en er opnieuw op terug kunnen komen. Juist door erover te praten kun je zijn seksverslaving geleidelijk een plek geven waardoor je het uiteindelijk kunt laten rusten. We kunnen deze gesprekken opstarten in relatietherapie en bespreken hoe je daar samen verder mee aan de slag gaat.

Seksverslaafde man niet controleren

Controle van een seksverslaafde man of vriend is een ander aspect dat in individuele therapie terugkomt. De neiging kan zijn om zijn e-mails, apps en bankafschriften te gaan checken op misstappen. Dit gaat je echter niet helpen. In het ergste geval wordt het een obsessie waardoor je verder van huis bent. Niet jij moet hem controleren, maar hij moet zichzelf controleren. In de therapie leer je hoe je beter voor je gevoel van veiligheid en vertrouwen kunt zorgen.

Veel relaties overleven seksverslaving partner

Een seksverslaafde partner hoeft zeker niet het einde van je relatie te betekenen. Veel relaties overleven een seksverslaving als je partner verantwoordelijkheid voor zichzelf neemt en met zijn seksverslaving aan de slag gaat. Hoe steviger jullie relatie voor deze crisis was, hoe meer kans je hebt om er samen goed uit te komen. De vraag is natuurlijk wat jij zelf met je relatie wilt. Als je ontdekt hebt dat je partner seksverslaafd is, kan er een verwarrende tijd aanbreken. Misschien weet je niet of je nog wel met hem verder wil. In de therapie kun je dit verder uitzoeken.

Neem de tijd

Hoe je er ook over denkt, het beste is om een beslissing over je relatie niet in een opwelling te nemen. Gun jezelf eerst de tijd om echt uit te zoeken wat jij wil. Natuurlijk kun je daarbij altijd afspraken maken over de ruimte die je voor jezelf nodig hebt. Sommige vrouwen vinden het fijn als hun partner in de buurt blijft, anderen hebben behoefte aan een timeout.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Voel je vrij om contact op te nemen.