Mijn man is seksverslaafd.
Wat moet ik doen?

Wat als je ontdekt dat je man seksverslaafd is? Dat hij dwangmatig in het geheim op pornosites zit of sekscontacten heeft? Die ontdekking kan inslaan als een bom. Wat moet je ermee? En wat betekent het voor je relatie?

Seksverslaafde partner? Zorg goed voor jezelf!

Seksverslaving is dwangmatig seksueel gedrag. Seksverslaving gaat niet over hoeveel je van seks houdt of van wat voor seks. (Lees ook het overzichtsartikel over seksverslaving.) Wat in de ene relatie prima is, is in de andere niet okay. Dat bepalen jullie zelf. Zijn er wel negatieve effecten en lukt het je partner niet dit te stoppen, dan is er een probleem. Niet alleen voor hem, maar ook voor jou (m/v).

Wat betekent zijn seksverslaving voor jou?

Om te bepalen wat de seksverslaving van je man voor jou betekent, moet je natuurlijk eerst weten wat er precies aan de hand is. Ga dus het gesprek aan, anders blijf je steken in je eigen negatieve gedachten en aannames.

Voor een echt gesprek is een open houding nodig. Dat kan best moeilijk zijn. Als je te emotioneel bent of vol verwijten zit, gaat het niet werken. Je krijgt dan een discussie of ruzie die verder weinig oplevert. Realiseer je dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn, het gaat erom dat je weet wat er speelt. Wat helpt is van tevoren afspreken wanneer jullie erover gaan praten. Dan kun je je erop instellen en zorgen dat je niet gestoord wordt. Spreek ook af hoelang het gesprek duurt, bijvoorbeeld een half uur. Daarna stoppen jullie (zet desnoods een kookwekker) en maak je een nieuwe praatafspraak. Lukt dit allemaal niet? Voorkom dan escalatie en plan een gesprek bij een therapeut.

Reageer niet meteen op wat hij zegt. Misschien wil je het eerst laten bezinken. Als je eraan toe bent, kun je vertellen wat zijn seksverslavingsgedrag voor jou betekent. Het kan bijvoorbeeld je zelfbeeld schaden, je relatie, de veiligheid of het vertrouwen in je partner. Nu gaat het dus over jou: jouw gevoel, jouw gedachten en wat jij wil. Blijf bij jezelf. Hij hoeft het er niet mee eens te zijn. Ga je dus niet op voorhand aanpassen, een valkuil van veel partners.

Man seksverslaafd? Schiet niet in de reddersrol

Schiet niet in de reddersol, dat werkt niet. Dus ook niet bagatelliseren of gladstrijken. Uiteindelijk werkt dat eerder averechts. Hij is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Jouw taak is het om goed voor je eigen grenzen te zorgen. Als je man zijn seksverslaving gaat stoppen dan is dat dus zijn taak. Je kunt hem daar natuurlijk wel in steunen en er voor hem zijn, maar het nooit overnemen. Lukt het je niet om hierin zuiver te zijn, zoek dan hulp. Soms staat je eigen aangeleerde gedrag je in de weg. Vraag een goede vriendin/vriend om je scherp te houden of spreek af bij een therapeut.

Voor je eigen veiligheid is het wel belangrijk om zo snel mogelijk te weten of hij ook onbeschermde seks heeft gehad. Is er een risico – je kunt ook een SOA oplopen van iemand met een vaste relatie – laat hij dan naar de huisarts gaan om zich te laten testen.

Maak afspraken

Maak concrete afspraken over hoe je man zijn seksverslaving gaat aanpakken. Zelf? Met hulp? En hoe jullie in gesprek gaan blijven over hem, jullie relatie en hoe het met jou gaat. Openheid en transparantie zijn hier het beste tegengif tegen de eerdere geheimhouding. Daarmee kun je weer vertrouwen opbouwen in de relatie. Zorg dat de afspraken concreet zijn, dus ook met data waarop jullie stilstaan bij de vooruitgang. Is die er onvoldoende, schakel dan hulp in. Het heeft geen zin om telkens hetzelfde te blijven herhalen.

Seksverslaafde man niet controleren

De neiging kan zijn om zijn e-mails, apps en bankafschriften te gaan checken op misstappen. En soms vraagt iemand daar zelf om. Dit gaat je echter niet helpen. In het ergste geval wordt het een obsessie waardoor je verder van huis bent. Niet jij moet hem controleren, maar hij moet zichzelf controleren.

Probeer er samen uit te komen

De seksverslaving van je man kan allerlei oorzaken hebben. Ze kunnen te maken hebben met je partner en soms ook met de relatie. Vergeet niet dat wat hij deed niet tegen jou gericht is. Bij seksverslaving zijn geen winnaars. Kijk hoe je kunt samenwerken en elkaar steunen, terwijl ieder verantwoordelijk blijft voor zijn eigen deel.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Voel je vrij om contact op te nemen.