Ongewone seksuele verlangens

Ongewone seksuele verlangens zijn verlangens die relatief weinig mensen hebben. Op zich is er natuurlijk met geen enkel seksueel verlangen iets mis. Een probleem kan ontstaan als je worstelt met je verlangen, als de manier waarop je ermee omgaat schadelijk is voor jezelf of anderen of als het verboden is.

Wat zijn ongewone seksuele verlangens?

Seksuele verlangens zijn ongewoon als relatief weinig mensen deze verlangens hebben. Voorbeelden zijn:

  • Fetisjisme (seksueel opgewonden raken door voorwerpen zoals schoenen of kledingstukken van leer of rubber).
  • BDSM (seksuele spelletjes waaraan fysieke beperkingen, sterke prikkels of machtsspel te pas komt).
  • Frotteurisme (ongemerkt wrijven tegen het lichaam van onbekenden).
  • Voyeurisme (bespioneren van anderen terwijl zij seks hebben of naakt zijn).
  • Exhibitionisme (onverwachts tonen van je geslachtsdelen aan een vreemde).
  • Pedofilie (seksueel aangetrokken zijn tot kinderen).

Hoe vaak deze ongewone seksuele verlangens voorkomen weten we trouwens niet precies. Ze liggen gevoelig en daardoor zijn onderzoeksresultaten niet erg betrouwbaar. Wel weten we dat ze vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen.

Problemen bij ongewone seksuele verlangens

Op zich zijn seksuele verlangens natuurlijk geen probleem. Mensen verschillen nu eenmaal in wat zij seksueel aantrekkelijk vinden en daar is niets mis mee. Bovendien is er een verschil tussen verlangen en wat je met dat verlangen doet. Maar voor elke vorm van seksuele voorkeur geldt ook dat het een probleem kan worden als jij er last van hebt of als anderen er last van hebben.

Zo kun je zelf worstelen met je seksuele verlangens, bijvoorbeeld omdat je denkt dat er iets mis met je is of omdat je je schaamt voor je gevoelens. Eenzaamheid kan een rol spelen als je wilt uitzoeken wat jouw seksuele verlangen voor je betekent, maar er weinig mensen zijn waarmee je het hier onbevooroordeeld over kunt hebben.

Probleem is ook als anderen last hebben van hoe je met je seksuele verlangens omgaat. Bijvoorbeeld als het schadelijk is – zoals wanneer je je sekspartner te ruw behandelt – tegen de wil van anderen of als wat je doet verboden is.

Therapie bij ongewone seksuele verlangens

Therapie is een plaats waar je zonder oordelen over je ongewone seksuele verlangens kunt praten. Wat betekenen ze voor jou? Wat past bij jou? Hoe kun je hier in de praktijk vorm aan geven? En, als het gaat om verlangens die schadelijk zijn voor anderen of verboden: hoe kun je deze verlangens een plaats geven zonder ze in praktijk te brengen. Zo bescherm je jezelf en je omgeving.

Vragen?

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Voel je vrij om contact op te nemen.