Seksualiteit en intimiteit
Seks is fijn, daar is niets mis mee. Lust zit in onze natuur en seks – solo of samen – is een bron van genot. Het is jammer als iets dat plezier in de weg staat. Het helpt om daarover te praten, bijvoorbeeld met je partner, een goede vriend of vriendin. Of soms een therapeut.
Seks lastig om over te praten
Over seks voelen veel mensen zich onzeker. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig erover te praten omdat ze dat van huis uit niet zo hebben meegekregen. Seks ligt gevoelig, want wat als de ander je twijfels, verlangens of fantasieën raar vindt? Dan loop je het risico op afwijzing en dat is pijnlijk.
Wat is normaal bij seks?
Je afvragen wat normaal is, brengt je echter niet veel verder. Zo is het beeld van seks dat de media ons voorhouden weinig realistisch. De perfecte lijven en volmaakte bevrediging van de reclame en tv zullen niet veel mensen herkennen in hun eigen bestaan.
Seksuele vooroordelen en taboes
De vraag wat normaal is, helpt ook al niet omdat in de maatschappij behoorlijk normerend naar seks wordt gekeken. Taboes en hokjesdenken zeggen meer over de samenleving, maar maken het ondertussen niet makkelijker om vrijuit te beleven wat je voelt en wilt met je eigen seksualiteit.
Bij seks ben jij zelf de norm
Eigenlijk is de vraag naar normaliteit weinig behulpzaam. Seks is heel persoonlijk en dus ben je zelf de norm. Wat heb je eraan om te weten dat het gemiddelde stel 1,4 keer per week vrijt als je het zelf liefst iedere dag wilt of één keer per maand?
Over seks praten zonder oordelen
Het fijne van praten over seks met een therapeut is dat het een niet-oordelend gesprek is. Zo heb je werkelijk de ruimte om te onderzoeken wat jij voelt en vindt en wat dit voor jouw keuzes betekent. Je kunt dat solo doen wanneer je vooral aan jezelf wilt werken (of geen relatie hebt), maar ook samen met een partner.
Intimiteit geeft geborgenheid
Intimiteit en seksualiteit zijn twee verschillende dingen. Er zijn allerlei vormen van intimiteit die niet per se met seks te maken hebben en seks is ook mogelijk zonder intimiteit, denk bijvoorbeeld aan prostitutie. Toch zoeken de meeste mensen in seks met anderen ook intieme verbondenheid.
Intieme verbondenheid
Intimiteit komt van het Latijnse ‘intimus’ wat ‘binnenste’ betekent. Je mag elkaars binnenste zien. En inderdaad: als je elkaar toelaat tot je binnenste dan kun je je verbonden voelen. Dat geeft een ervaring van geborgenheid en veiligheid. Tegelijkertijd is het ook spannend, want als je iemand binnenlaat ben je ook kwetsbaar.
Intimiteit met en zonder seks
Intimiteit noemen we vaak in een adem met seksualiteit. Toch zijn er veel verschillende vormen van intimiteit waardoor je je verbonden kunt voelen. Denk bijvoorbeeld aan een gedeelde liefde voor muziek, samen voor je gezin zorgen of samen op reis gaan. Mensen verschillen in de manier waardoor ze zich verbonden willen voelen. Het is daarom goed om van elkaar te weten wat jullie intieme behoeften zijn. De uitdaging daarbij is steeds om jezelf te zijn en elkaar vandaaruit te ontmoeten. Echte intimiteit is een ontmoeting tussen twee verschillende mensen. Het is verbondenheid vanuit jezelf zijn.
‘Intimiteit en seksualiteit zijn twee verschillende dingen.’
Intimiteit kan leiden tot fijne seks
In een relatie kan intimiteit leiden tot fijne seks en door seks kun je je heel intiem verbonden voelen. Vaak voelt dat zo vanzelfsprekend dat je je hier pas bewust van bent wanneer het minder goed gaat. Als er emotionele afstand groeit in je relatie kan dit de seks in de weg staan. Maar ook omgekeerd: als de seks minder lekker gaat, kan dat voor intieme verwijdering zorgen.
Verwijdering en vreemdgaan
Soms is die verwijdering er ineens. Als iemand vreemdgaat kan dat bij de partner de veilige en vertrouwde geborgenheid een behoorlijke knauw geven. De intimiteit
die voorheen vanzelfsprekend was, is dan ineens weg. Maar ook het omgekeerde komt voor, wanneer de intieme verbondenheid te lang ontbreekt. Als een van beide partners dan vreemdgaat blijkt soms dat de emotionele verwijdering al veel langer was gegroeid maar niet voldoende samen opgepakt.
Seksualiteit en intimiteit in therapie
Tijdens gesprekken komen heel veel verschillende onderwerpen op het gebied van seksualiteit en intimiteit aan de orde, zoals:
- Verminderd seksueel verlangen of juist een sterk libido
- Vreemdgaan
- Porno kijken of prostitutie
- Moeite om een erectie vol te houden
- Voortijdig klaarkomen
- BDSM
- Seks met derden
- Seksuele gevoelens voor kinderen
- Codependency
- Fetisjisme
- Moeite met het volhouden van relaties
- Verlatingsangst/bindingsangst
- Seks met derden en PrEP
- Moeite met nabijheid door een beschadigde jeugd
- Jaloezie
- Moeite met grenzen aangeven
- Vragen over de eigen lichaamsbeleving
- Driehoeksrelaties of open relaties
- Emotionele exclusiviteit
- Zin in seks met iemand van je eigen geslacht terwijl je denkt dat je hetero bent
- Moeite met het delen van seksuele verlangens
- Obsessief met seks bezig zijn
Voel je vrij om contact op te nemen als je een vraag hebt of een afspraak wilt maken.