Te snel klaarkomen (man)

Wat te snel klaarkomen is, bepaal je natuurlijk zelf. Het gaat er tenslotte om wat voor jou fijne seks is. Aan de andere kant moeten we wel realistisch blijven (en porno is niet de norm). Hier lees je hoe dat bij andere mannen zit, wat je kunt doen om je hoogtepunt uit te stellen en wanneer het een goed idee is een afspraak te maken.

Hoe snel komen mannen klaar?

Mocht je denken dat andere mannen er veel langer over doen, dan zijn hier even wat cijfers. Het gemiddelde ligt rond de 6 minuten. De helft van de mannen komt dus eerder klaar en de andere helft later. En meer dan 20% van de mannen komt weleens binnen 1 à 2 minuten klaar. Dat is dus heel normaal. Maar als jij bijna altijd binnen één minuut klaarkomt en je hebt hier last van dan noemen we dat ‘te snel klaarkomen’.

Te snel klaarkomen kan gebeuren bij penetratie (vaginaal, anaal), maar ook bij masturberen of pijpen. Waar het om gaat is dat je niet de controle hebt over het moment van klaarkomen, dat je daar last van hebt en dat dit meestal zo gebeurt.

Oorzaken te snel klaarkomen o.a.:

 • Erfelijkheid. Sommige mannen hebben een erfelijke aanleg om sneller klaar te komen. Zij hebben dit dan al hun hele leven.
 • Misschien voel je niet goed aan wanneer je gaat klaarkomen, waardoor je voorbij je point-of-no-return gaat. Vooral jonge, onervaren mannen hebben dit.
 • Een nieuwe relatie is spannend en kan zorgen dat je sneller klaarkomt wanneer je elkaar nog niet zo goed kent.
 • (Faal)angst, onzekerheid, somberheid, stress – hoe jij in je vel zit, heeft effect op hoe snel je klaarkomt. Dit kan zichzelf ook nog versterken wanneer je erop gefocust raakt.
 • Relatieproblemen of seksuele problemen bij jou of bij je partner leggen druk waardoor je sneller kunt klaarkomen.
 • Een erectieprobleem kan zorgen dat je jezelf onbewust aanleert om sneller klaar te komen. Dit speelt bij ongeveer 30% van de mannen met een erectieprobleem.
 • Sommige lichamelijke klachten kunnen snel klaarkomen veroorzaken, zoals een te snelle schildklier of een ontsteking aan je prostaat.
 • Sommige mannen denken dat ze heel snel klaarkomen, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Wil je het zeker weten kijk dan eens op je klokje.

Orgasme uitstellen kan een man oefenen

Tips om klaarkomen uit te stellen:

 • Leer herkennen wanneer je gaat klaarkomen. Stop vlak daarvoor met het stimuleren van je penis of verminder de stimulatie. Zo kun je het klaarkomen leren uitstellen. Sommige mannen helpt het om op tijd aan iets saais te denken of te focussen op een minder spannend lichaamsdeel, waardoor de opwinding minder wordt. Een kwestie van oefenen.
 • Masturbeer voordat je gaat vrijen. De druk is dan van de ketel en je doet langer over je tweede hoogtepunt.
 • Gebruik je een condoom, neem er dan eens een waardoor je minder gevoelig bent. Sommige mannen gebruiken daarvoor twee condooms over elkaar. Er zijn ook condooms glijmiddel dat helpt het orgasme uit te stellen.
 • Stel penetratie nog even uit. Geef meer aandacht aan het voorspel of het genot voor je partner. Als je afstemming en timing klopt is het minder storend als je snel klaarkomt.
 • Probeer eens een ander standje dat minder stimulerend werkt.
 • Haal bewust rustig adem. Klaarkomen gaat samen met een opgewonden ademhaling Wanneer je rustig ademhaalt geef je je lichaam het signaal dat het nog niet zover is.

Wanneer hulp vragen bij snel klaarkomen?

Als je niet tevreden bent over hoe snel je klaarkomt en je wilt meer dan deze tips, maak dan eens een afspraak.

Je kunt dan praten over eventuele achterliggende problemen zoals hoe jij in je vel zit, relatieproblemen of seksuele problemen die de oorzaak kunnen zijn. Ook zijn er oefeningen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt.

Wanneer je eigenlijk al je hele leven te snel klaarkomt, kun je het beste eerst bij je huisarts langsgaan. Eventueel zijn medicijnen dan een passende oplossing. Natuurlijk maak je ook eerst een afspraak bij je huisarts als er mogelijk een lichamelijk probleem speelt.

Bel of mail dan voor een afspraak. Je bent van harte welkom.