Foto: Matej

EMDR bij vreemdgaan

EMDR als je partner is vreemdgegaan? Dat klinkt heftig. EMDR staat immers vooral bekend als effectieve behandeling van posttraumatische stress. Toch pas ik EMDR ook regelmatig toe na de schokkende ervaring van vreemdgaan. En met succes.

EMDR na schokkende ervaringen

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is de behandelmethode waarbij je geluid door een koptelefoon hoort, terwijl je je concentreert op de gebeurtenis die je wilt verwerken. Het is een effectief bewezen behandeling die wereldwijd wordt toegepast voor het verwerken van schokkende ervaringen.

Vreemdgaan traumatisch

EMDR kan uitstekend werken[ bij een posttraumatische stressstoornis. Ik heb cliënten na een ernstig ongeval, ontvoering of verkrachting dankzij EMDR in korte tijd een enorme vooruitgang zien maken. EMDR voor het verwerken van de impact van een affaire lijkt zo op het eerste gezicht niet in dit rijtje thuis te horen. Die andere gebeurtenissen zijn toch veel erger, denk je misschien. Maar het gaat hier om de emotionele gevolgen, niet om wat er objectief is gebeurd.

Vreemdgaan beschadigt je gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen je relatie. De gevolgen zijn groot, omdat veiligheid en vertrouwen basale behoeften zijn van ieder mens. Na een affaire kunnen ze volledig wegvallen. Sommige partners herstellen op eigen kracht, maar bij anderen is de impact van het vreemdgaan te groot en komt de verwerking zonder hulp niet goed op gang.

EMDR na een affaire

Seks in kleedkamer

Neem Ellen en Jim (hun namen en omstandigheden zijn uiteraard gefingeerd). Zij kwamen in relatietherapie nadat Jim was vreemdgegaan met iemand van zijn sportschool. Een hapje en een drankje in de kantine en één keer seks in een lege kleedkamer. Jim heeft er een maand mee rondgelopen voordat hij alles aan Ellen vertelde. Achteraf snapt hij niet wat hem bezielde.

Samen verder

Bij Ellen kwam de klap hard aan. Jim is een tijdje bij een vriend ingetrokken om haar ruimte te geven. Ze hebben er veel over gepraat en Ellen heeft haar boosheid en verdriet kunnen delen. Uiteindelijk is ze tot de conclusie gekomen dat ze met hem verder wil.

Verdriet en onzekerheid

Aanvankelijk voelde de keuze voor haar relatie als een opluchting. Ze gingen er nu samen de schouders onder zetten. Maar hoe graag Ellen ook wilde, het lukte haar niet Jims ontrouw een plek te geven. Na twee maanden werd ze nog steeds overvallen door plotseling verdriet, paniekaanvallen en kwellende gedachten over hoe haar partner seks had gehad met die ander. Bovendien was ze onzeker geworden over zichzelf, waardoor ze intimiteit met Jim ging vermijden. Ze wilde er niet telkens opnieuw bij hem over beginnen, maar zo kon ze ook niet verder.

EMDR heeft Ellen geholpen om de pijnlijke emoties te verwerken en een plek te geven. Ze heeft daardoor ruimte om verder te werken aan herstel van veiligheid en vertrouwen in de relatie.

EMDR is zeker geen wondermiddel en vreemdgaan zal altijd pijnlijk zijn voor de gekwetste partner. Toch heb ik met EMDR succesvol stellen geholpen waarbij de verwerking van het vreemdgaan stokte. Voor die cliënten kan het zeker een uitkomst zijn.

Hoe ziet een EMDR-sessie eruit?

Je krijgt een koptelefoon op waardoor je een soort vertraagde pingpongwedstrijd hoort. Ondertussen concentreer je je op het schokkende beeld waar je last van hebt. Af en toe vraagt de therapeut: wat komt er in je op? Er is daarop geen goed of fout antwoord, alles wat er in jou opkomt, is oké. Meestal merk je bij EMDR snel verbetering en meestal zijn er meerdere sessies nodig.

Lees meer over vreemdgaan of relatietherapie.


Anderen lazen ook: